Ceny bytů v Česku dramaticky rostou. Jsme na předních příčkách v EU

Ceny bytů v Česku dramaticky rostou. Jsme na předních příčkách v EU

Ve druhém čtvrtletí byl v Česku zaznamenán růst cen bytů o více než 14 %. Jedná se o třetí nejrychlejší tempo růstu cen bytů v Evropské unii. Aktuálně máme nejdražší byty v historii, v porovnání s průměrem EU dokonce třikrát dražší.

Růst cen nemovitostí láme rekordy

Za posledních šest let vykazuje meziroční srovnání růstu cen bytů nejvyšší hodnotu. Ve druhém čtvrtletí roku 2021 rostly ceny nemovitostí o 14,5 procenta, což je nejvyšší nárůst. V porovnání s ostatními zeměmi Evropské unie dosahuje český trh neblahých předních příček. České tempo růstu je třetí nejrychlejší v Evropě.

Meziročně narostly ceny nemovitostí o více než 7 % a ve srovnání s předchozím čtvrtletím se jedná o nárůst o téměř 4 %. 

Ceny evropských bytů

Nejvíce se zvýšení cen bytů dotklo Estonska a Dánska. Česká republika zaujímá třetí příčku, následuje ji Lucembursko. Nejmenší nárůst cen zaznamenaly byty v Itálii, Rumunsku a ve Španělsku. Na Kypru došlo dokonce ke zlevnění bytů.

Máme nejdražší byty v historii

Historicky se jedná o nejdražší rok a zároveň máme nejrychlejší tempo růstu cen bytů. Obojí je nepříjemnou zprávou pro kupující. Oproti roku 2015 došlo k navýšení cen bytů o téměř tři čtvrtiny.

Pokud bychom porovnali růst cen bytů v ČR s průměrem EU, dosahuje Česko třikrát rychlejšího tempa růstu. Nejen mladé rodiny, ale často i lidé ze střední třídy si vlastní bydlení nemohou dovolit.

Příčiny růstu cen bytů

O příčinách odborníci spekulují a je zřejmé, že se jedná o souhrn několika různých faktorů. Možná se jedná o nedostatečnou nabídku, která je z velké části způsobena pomalou výstavbou. Do cen se zcela jistě promítá zdražení stavebních materiálů a zvýšení mzdových nákladů na zaměstnance.

Lidé dnes nemovitosti vyhledávají jako způsob bezpečného uložení peněžních prostředků, nemovitosti obratem pronajímají. Vyšší zdanění druhých nemovitostí by automaticky vedlo ke zvýšení nájmu.

Snížení cen bytů

Česká národní banka si slibuje ochlazení poptávky od zvyšujících se cen hypotečních úvěrů. Navýšila proto základní úrokové sazby, od kterých komerční banky počítají úroky z hypoték. Navzdory těmto opatřením zájem o nákup bytů neklesá. A s ohledem na nejvyšší ceny v historii je nyní bezpochyby dobrá doba na prodej.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Stáhněte si zdarma

7 chyb při prodeji nemovitosti

zpracováním osobních údajů